Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pluk je eigen bessen in de Finse bossen

Dankzij de extra lange zomerdagen in juni staan ​​de Finse bossen in de zomer en vroege herfst vol met voedselrijke superfoods. Wilde bosbessen, cranberries, gele cantharellen en zelfs de felbegeerde ‘cloudberries’ zijn er te vinden. Vaak prijzig als je ze in de supermarkt wilt kopen. Het is een kort maar overvloedig groeiseizoen, dus er is genoeg voor iedereen. Dankzij het allemansrecht ben je vrij om in de Finse bossen je eigen voedsel te plukken. De Finnen zijn er gek op, want die eten naar schatting maar liefst 8 kilo aan bessen per jaar!

Genoeg bessen voor het hele land

In Finland groeien ongeveer 50 soorten wilde bessen, waarvan er 37 eetbaar zijn (niet giftig) en 20 echt lekker voor consumptie en geschikt zijn om te plukken. Zoek dus even goed uit welke bessen eetbaar zijn. Het beste kun je de locals om raad vragen, die weten namelijk als geen ander wat er groeit. Ze beschikken zelfs over speciale hulpmiddelen (grote schepbakjes met een soort kam) waarmee ze over de grond kunnen strijken en zo meer bessen tegelijk kunnen plukken.

Zelfs een slechte oogst kan nog 100 kg of 20 emmers wilde bessen per persoon opleveren. Naar schattig wordt er alleen al aan bosbessen voor 500 miljoen kilo geoogst. Zoveel groeit er in Finland! De bekendste bessen zijn de vossenbessen, kraaienbessen, bosbessen, bergbraambessen, frambozen, veenbessen en duindoorn. Ze zijn extra sappig als je ze vers plukt en vormen een rijke bron aan vitamines, mineralen en polyfenolen. Veel Finnen maken er jam, sauzen en sapjes van en vriezen een groot deel van hun oogst in voor de wintermaanden.

Let op: paddenstoelen kun je beter laten staan, want zelfs voor de kenner blijft het moeilijk om de eetbare exemplaren te onderscheiden van de giftige.

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Finland? Klik en bewaar het op Pinterest!