Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dit is de beste tijd om het noorderlicht in Finland te zien

Veel mensen associëren het noorderlicht met de winter (vanwege de vele foto’s), maar de meest actieve seizoenen om het noorderlicht in Finland te zien zijn eigenlijk de herfst en lente. Dit is wanneer de oriëntatie van de aarde naar de zon de kans maximaliseert dat zonnevlammen in wisselwerking staan ​​met het magnetische veld van de planeet, wat het betoverende Aurora Borealis fenomeen creëert. Statistisch gezien is het noorderlicht in Finland in deze seizoenen elke tweede nacht zichtbaar. 

Het noorderlicht in Finland spotten

Het aurora-seizoen begint eind augustus, wanneer de nachten langer beginnen te worden, en eindigt begin april, wanneer de nachten weer korter worden. Het noorderlicht kan er namelijk altijd zijn, maar het moet donker genoeg zijn om het te zien. Om het te zien is ook een heldere hemel en een beetje geluk nodig. September, oktober en maart zijn de beste maanden. In november is het vaak te bewolkt, in januari en februari valt er veel sneeuw en in april worden de dagen al wat langer. 

Wist je dat het Finse Meterologisch Instituut zelfs een webpagina heeft voor ruimteweer? Het toont nu de Aurora-activiteit in Finland. Er zijn ook lokale Northern Lights-apps beschikbaar in verschillende delen van Finland. De Aurora app geeft een redelijk goede indicatie en je kunt een alarm instellen. De app is verkrijgbaar in de Apple Store en Google Play Store. Houd er wel rekening mee dat het noorderlicht ten alle tijden te zien kan zijn (het vaakst tussen 21:00 en 01:00 uur), zelfs als de app laat zien dat er geen activiteit is. Loop dus regelmatig naar buiten en houd ’s avonds altijd je ogen open. Na een drukke dag duiken de meeste reizigers vroeg hun bed in en daardoor missen ze vaak een prachtige noorderlicht show. 

Maak een noorderlicht reis naar Lapland

De kans om het noorderlicht te zien wordt groter naarmate je verder naar het noorden gaat. Het noorderlicht is in Lapland ongeveer 200 nachten per jaar – of om de andere heldere nacht – zichtbaar. De plek bij uitstek om naartoe te reizen als je het noorderlicht hoopt te spotten! Veel reizigers reizen daarom af naar Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland, waarbij ze ook een bezoekje brengen aan de kerstman in Santa Claus Village

Tip: focus je niet alleen op het spotten van noorderlicht, maar plan een reis met andere leuke activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld een (sneeuwschoen)wandeling maken door de prachtige Nationale Parken van Finland, een sledetocht met rendieren of huskies maken, fatbiken door de bossen en de saunacultuur van Finland ervaren. Het noorderlicht blijft een natuurfenomeen en Finland heeft zoveel moois te bieden, dat je hiermee voorkom dat je reis uitmondt op een teleurstelling.

Regel een aurora borealis gids / fotograaf

Wie vastberaden is om het noorderlicht te spotten (en fotograferen!) kan het beste een tour boeken of een privé gids regelen. Door bewolking of lichtvervuiling is het namelijk ook belangrijk dat je mobiel bent en je kunt verplaatsen naar donkere, open plekken met een heldere hemel. Vaak werken de gidsen ook als professionele fotografen en kunnen ze je helpen met het maken van foto’s.

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Finland? Klik en bewaar het op Pinterest!