De Runeberg torte (Runebergintorttu in het Fins) is een populaire Finse lekkernij, vernoemd naar de nationale dichter Johan Ludvig Runeberg. Deze kleine cake wordt traditioneel gegeten op zijn verjaardag, 5 februari, maar je kunt het in veel supermarkten en bakkerijen ook de rest van het jaar vinden.
De Finse Runeberg torte
De Finse Runeberg torte is een ronde cake, gemaakt van een mengsel van amandelen, gemberkoek en tarwebroodkruimels. De cake heeft een stevige, maar toch zachte textuur en wordt vaak bevochtigd met rum of een lichte siroop om hem extra smeuïg te maken.
De bovenkant is versierd met een ring van suikerglazuur, met in het midden een schepje frambozenjam. Het contrast tussen de zoete jam en de rijke, kruidige cake maakt de smaak uniek en verrassend lekker.
Proef de Runeberg torte in Finland
Het eten van een Runeberg torte is meer dan alleen een zoete snack; het is een stukje Finse cultuur. Ook de smaak is uniek. De combinatie van amandelen, gemberkoek en frambozenjam zorgt voor een heerlijk rijke en licht kruidige smaak, die je niet vaak tegenkomt in andere desserts.
Net als veel andere Scandinavische lekkernijen past de Runeberg torte perfect bij een kop koffie of thee. Probeer deze cake dus zeker als je in Finland bent!