Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Tips voor een bezoekje aan de Finse sauna (veelgestelde vragen)

Finland is het land van de sauna’s. Met slechts 5.5 miljoen inwoners beschikt het land over meer dan drie miljoen sauna’s. De meeste Finnen hebben er zelfs een in hun eigen huis. Heerlijk in de (extreem koude) winders, maar net zo geliefd in de redelijk warme zomers. Wie Finland bezoekt ontkomt dus niet aan een Finse sauna experience. Dompel je onder in de cultuur en ontdek wat de voordelen zijn voor je lichaam en geest. Hieronder beantwoorden we alvast de meest gestelde vragen over een bezoekje aan een Finse sauna.

1. Moet je naakt de Finse sauna in? 

Ja, Finnen gaan naakt naar de sauna, zelfs met vreemden. Opvallend genoeg, is het hun manier van socializen. Zelfs na het werk is het in Finland de normaalste zaak van de wereld om met elkaar naar de sauna te gaan. Er wordt zelfs gezegd dat in Finland meer belangrijke beslissingen in sauna’s genomen worden, dan in vergaderruimtes. Het is simpelweg onderdeel van de Finse cultuur. 

Maak je dus geen zorgen – ze hebben genoeg naakte mensen in hun leven gezien dus het is geen “ding” voor de Finnen. Het is niet meer dan natuurlijk, maar als je liever niet naakt de sauna induikt, zullen Finnen begrijpen dat je een badpak of een handdoek wilt dragen. Wanneer je een excursie boekt en dus voornamelijk met andere toeristen de sauna induikt, zullen de meeste hun zwemkleding gewoon aanhouden. Bovendien beschikken een hoop accommodaties over een privé sauna, zodat je zonder pottenkijkers kunt genieten van deze Finse traditie. 

2. Gaan mannen en vrouwen gemengd de sauna in?

Dat hangt er van af. In groepen gaan vrouwen en mannen vaak apart naar de sauna, maar gezinnen gaan meestal samen. Als je in een gemengde groep bent die op het punt staat naar de sauna te gaan, is het prima om te vragen en te bespreken wie met wie moet gaan. Het verschilt dus per situatie en gezelschap. 

3. Waarom slaan de Finnen zichzelf met een bos takken? 

De bosjes met takken die je in de meeste Finse sauna’s ziet liggen wordt een ‘vasta’ of ‘vihta’ genoemd (de naam verschilt per regio). Het is een bosje verse berkentakjes waar je zachtjes mee op je huid slaat. Het klinkt vreemd, maar het is goed voor de doorbloeding van je huid en het heeft een scrubbend effect. Je huid zal na afloop aanzienlijk zachter voelen.

4. Hoe vaak mag je opgieten in een Finse sauna? 

De Finnen houden van hete droge sauna’s en ze stoken de boel graag op naar 80 tot 110 °C. Een stuk heter dan wij Nederlanders vaak gewend zijn. Het opgieten van water op de hete stenen noemen ze ‘löyly’. Er zijn geen vaste regels voor hoe vaak je meer water op de steden mag gooien. Wanneer je zin hebt in een nieuwe golf van stoom, ga ervoor, maar houd rekening met de mensen om je heen en maak van de Finse sauna geen Turkse Hammam. De Finnen houden het namelijk graag droog. 

5. Hoe ziet een Finse sauna experience eruit? 

Gekleurde lichten, aromatische geuren en ontspannende muziek hebben niets te maken met de Finse sauna. Een echte Finse sauna is meestal zwak verlicht, er is geen muziek en het ruikt vaak alleen naar de geur van verse berkentakken en natuurlijke teer. In de winter duikt men in de sneeuw en in de zomer in een meer om af te koelen. Tussen de sauna sessies door wordt de dorst gelest met water, maar bier, warme bessensap en frisdrank wordt ook veel gedronken. Ook het koken van worstjes (of pannenkoekjes) op open vuur behoort tot een belangrijk onderdeel van de Finse sauna-ervaring.

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Finland? Klik en bewaar het op Pinterest!