Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Santa Claus Village: Ontmoet de Kerstman in Rovaniemi!

De Kerstman ontmoeten, wie droomt er niet van? Wereldwijd is het de wens van de jong en oud. Maar de Kerstman is een drukbezette man en met kerst reist hij natuurlijk de hele wereld over, waardoor er weinig tijd overblijft voor een praatje. Toch is er één plek op aarde waar je de échte kerstman kunt ontmoeten en al je wensen voor kerst met hem 1-op-1 kunt bespreken: Rovaniemi, de hoofdstad van Fins-Lapland. Hier in Santa Claus Village kun je hem iedere dag bezoeken, zelfs in hartje zomer. En niet alleen de Kerstman woont er, ook zijn vrouw Mrs. Santa Claus en Rudolf met al zijn vrienden!

Santa Claus Village in Rovaniemi

Santa Claus Village is een soort winters Disneyland voor jong en oud. Hoewel het dorp van de Kerstman niet zo groot is, is er wel genoeg te zien en beleven. Zeker in de winterperiode is alles mooi versiert. Je kunt dan in een dik pak sneeuw knuffelen met huskies, een bosritje maken met een rendier of op een sneeuwscooter maken.

Houd er wel rekening mee dat de prijzen hier hoger liggen dan elders. Al moet daarbij wel vermeld worden dat de toegang tot Saunta Claus Village daarentegen gratis is. Zelfs het 1-op-1 bezoekje aan de kerstman is gratis, je betaalt enkel voor de professionele foto’s en video’s die je eventueel wilt hebben. Let wel op: het zelf filmen of fotograferen van je bezoekje aan de kerstman is niet toegestaan. 

Ontmoet de Kerstman in Lapland

In de winter kan het zijn dat je even in de rij moet wachten, maar buiten het winterseizoen is het eigenlijk nooit druk bij de kerstman. De kerstman heeft dan alle tijd om een babbeltje met je te maken. Ook de vrouw van de kerstman kun je ontmoeten, al is zij vaak alleen de winter aanwezig omdat ze de rest van het jaar vaak op vakantie is naar een tropisch oord. Mrs. Santa Claus heeft haar eigen fraai gedecoreerde huis en ze geeft in de maand december regelmatig workshops. Bijvoorbeeld voor het bakken van gemberkoekjes. 

Wanneer er geen sneeuw ligt kun je vanzelfsprekend geen sledetocht met rendieren of huskies maken, maar je mag ze voor een kleine vergoeding wel voeren en knuffelen. Er zijn ook een aantal leuke giftshops waar je alvast al je kerstcadeaus kunt inslaan en er zijn genoeg horeca gelegenheden om wat te eten en drinken. Ongeacht het seizoen, is het dus zeker de moeite waard om hier een stop te maken als je in Rovaniemi bent. Het ligt ten slotte op slechts 5 minuten rijden van het vliegveld en je rijdt er vrijwel altijd langs. 

Santa Claus Main Post Office

Santa Claus Main Post Office in Rovaniemi, is het énige officiële adres van de Kerstman. Hier komen dagelijks duizenden brieven en kaartjes van over de hele wereld binnen. Vlak voor kerst ontvangt de Kerstman maar liefst 32.000 brieven per dag! Uiteraard staan deze vol met wensenlijstjes van kinderen en ze worden dan ook allemaal netjes gesorteerd per land, zodat de kerstman precies weet waar hij de kerstcadeaus op eerste Kerstdag moet bezorgen.

Vorige kerst vielen er zo’n 500.000 brieven op de mat bij de Kerstman in Finland. De meest post komt uit China, Polen, Italië en Engeland. Inmiddels heeft de Kerstman al ruim 18 miljoen brieven en kaartjes ontvangen uit 199 verschillende landen!

Ga je zelf het Santa Claus Village in Rovaniemi bezoeken, maar heb je geen tijd om uitgebreid al je wensen met de Kerstman te bespreken? Op het postkantoor kun je je brief nog voor hem achterlaten of juist de thuisblijvers een kerstkaartje sturen. Zij ontvangen deze dan met een officiële Finse stempel van de Kerstman. Je kunt ervoor kiezen om je kerstkaarten direct te verzenden, of om ze pas met kerst te laten versturen. Dus als je er bijvoorbeeld in maart een kaart op de post doet, ontvangt de ontvanger deze met kerst.

Stap over de Poolcirkel in Rovaniemi

Santa Claus village ligt op de Poolcirkel. Deze “Arctic circle” heeft een breedtegraad die op exact 66°33’45.9” ten noorden van de evenaar loopt. Boven deze lijn is het in de winter 24 uur aaneengesloten nacht en in de zomer (tijdens de middernachtzon) gaan de zon hier juist de hele dag niet onder.

Een deel van de Poolcirckel staat in Santa Claus Village duidelijk op de grond gemarkeerd. Het is een van de weinige plekken waar je er zichtbaar overheen kunt stappen om een foto te maken. Mocht je de Kerstman dus gaan opzoeken, vergeet dat niet even een foto te maken. Je vindt deze witte lijn vlak voor de deur van het postkantoor van de Kerstman.

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Finland? Klik en bewaar het op Pinterest!