Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nationale Parken in Finland: Dit zijn de mooiste natuurgebieden!

Aan mooie natuurgebieden en natuurparken in Finland geen gebrek. Het land van duizend meren bestaat vrijwel alleen maar uit mooie natuur met uitgestrekte bossen. Je kun eindeloos gaan hiken, mountainbiken of een andere outdoor sport beoefenen. Hieronder vind je een overzicht van de mooiste Nationale Parken in Finland.

Er zijn maar liefst 41 Nationale Parken in Finland en in die uitgestrekte natuurgebieden kun je helemaal tot jezelf komen, naar binnen keren en ontsnappen aan de hectiek van alledag. Tel daar de Finse saunacultuur bij op – met optioneel een forrest yoga sessie – en je hebt de perfecte ingrediënten voor een actieve wellness retreat.

Nationale Parken in Finland

Wie op zoek is naar rust, ruimte en vrijheid moet zeker een reisje naar Finland overwegen. In dit uitgestrekte en relatief dunbevolkte land kun je genieten van pure luxe. Niet in de vorm van materiële zaken, maar juist iets veel kostbaarders; namelijk de schoonheid van moeder natuur en de rust om daar in de Nationale Parken van Finland van te genieten.

Salla National Park

Salla wordt ook wel de poort tot Fins-Lapland genoemd. De noordpoolcirkel ligt hier vlak onder maar de Kerstman (die ruim een half miljoen bezoekers per jaar trekt) woont ruim 150 kilometer verderop. Het credo luidt dan ook; Salla, in the middle of nowhere. Een plek die gekenmerkt wordt door oude bossen, ravijnen en heuvels. In het oosten strekt het wildernislandschap zich uit zo ver het oog reikt en kun je de bergtoppen aan de Russische kant zien. Het uitgestrekte natuurgebied was al sinds 2017 een Natuurreservaat, maar mag sinds 2022 officieel een National Park genoemd worden. Daarmee is het tevens het nieuwste National Park in Finland.

→ Accommodatie tip: Holiday Club Salla

Salla National Park

Nationaal Park Koli

Finland wordt ook wel het ‘Land van duizend meren’ genoemd. Meren vind je overal, maar vooral het oosten van het land wordt gedomineerd door water. Ten midden van deze Finse-merenvlakte, ligt Nationaal Park Koli. Begin 1900 gingen steeds meer kunstenaars op zoek naar de ware identiteit van de Finland, waarbij Koli in hun ogen een weerspiegeling was van de natuurlijk schoonheid van het land. Het in 1928 gemaakte schilderij ‘Landscape from Koli’ van kunstschilder Eero Järnefelt werd uiteindelijk het iconische boegbeeld van de Finse natuur. Vanaf de Ukko-Koli top geniet je van ditzelfde uitzicht op het gigantische Pielinen-meer en het dichtbeboste gebied langs de oevers.

→ Accommodatie tip: Break Sokos Hotel Koli

Koli National Park Finland
Koli National Park

Oulanka National Park

Het Finse Oulanka National Park ligt grotendeels in Fins-Lapland en behoort tot één van de bekendste nationale parken van Finland. Het is een populair park om te hiken en mountainbiken. Door het gebied stroomt de Oulankajoki rivier met flinke stroomversnellingen en kleine watervallen. Dit maakt het ook een populair gebied om te kanoën en wildwaterraften. Wie liever op het droge blijft kan de kleine berenroute (Pieni Karhunkierros) volgen. Een mooie recreatieve hike van 12 kilometer, waarbij je over houten hangbruggen loopt en de zeer fotogenieke watermolen passeert. De grote berenroute (karhunkierros) is met een afstand van 80 kilometer meer geschikt voor de echte avonturiers. Deze wordt vaak in vier tot tien dagen gelopen.

→ Accommodatie tip: Villa Karhukoto Ruka

Oulanka National Park Finland
Oulanka National Park

Nuuksio Nationaal Park

Nuuksio National Park ligt in het zuidwesten van Finland, op nog geen 25 kilometer van de hoofdstad. Het is de ideale plek om Helsinki te ontvluchten en een dagje van de Finse natuur te genieten, want ook op zo’n korte afstand van de stad kun je genieten van de veelzijdigheid van de Finse natuur. Je kunt er zelfs rendieren van dichtbij bewonderen in het Nuuksio Reindeer Park. Vanuit het Haltia Natuurcentrum kun je een groot aantal gemarkeerde wandelroutes volgen die je naar prachtige bossen, valleien en meren leiden. Het park is een populaire plek om te gaan wildkamperen, zeker voor de inwoners van Helsinki.

→ Accommodatie tip: Haltia Lake Lodge

Nuuksio National Park Finland
Nuuksio National Park

Hossa National Park

Vlakbij de grens met Rusland, ligt in het noordoosten van Finland het Hossa National Park. Hier vind je veel wilde dieren zoals rendieren, elanden en zelfs beren. De prehistorische Värikallio rotstekeningen liggen in het Julma-Ölkky meer en behoren tot een van de hoogtepunten in Hossa National Park. Via een loopbrug over het kloofmeer kun je de muurschilderingen bereiken, maar je kunt ook een spectaculair boottochtje maken waarbij je langs de tekeningen vaart. In totaal zijn er meer dan 60 prehistorische tekeningen gevonden. Dankzij de goed onderhouden wandelroutes is het een leuk park voor gezinnen met kinderen. Ook heel geschikt om te gaan mountainbiken of kanoën!

→ Accommodatie tip: Lampiranta Log Cabin

Hossa National Park Finland
Hossa National Park

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Finland? Klik en bewaar het op Pinterest!

Leave a Comment