Als je naar Finland reist in de winter, moet je je goed voorbereiden op de kou, vooral als je van plan bent om naar Lapland te reizen, waar de temperaturen kunnen dalen tot -35°C. Deze extreme kou is iets waar je écht op moet voorbereiden.
Na meerdere reizen naar Lapland zijn we inmiddels ervaringsdeskundigen, dus hieronder vind je een praktische paklijst voor een zorgeloze en comfortabele reis!
Draag kleding in lagen
De sleutel tot jezelf warm houden is het dragen van meerdere lagen. Dit systeem zorgt ervoor dat je gemakkelijk iets aan of uit kunt trekken, afhankelijk van de temperatuur en de activiteit. Binnen wordt het vaak flink warm gestookt, waardoor je snel begint te zweten. Trek dan wat lagen uit, want je wilt niet met natte kleren weer de kou in.
Thermokleding: Een thermoshirt en thermobroek als basislaag. Kies voor merino wol of materiaal dat vocht goed afvoert.
Middellaag: Een fleece of wollen trui als isolatielaag. Wol blijft warm, zelfs als het vochtig wordt.
Buitenlaag: Een goede, water- en winddichte winterjas en (ski)broek. Kies bijvoorbeeld voor ski-kleding met voldoende isolatie.
Investeer in een goede winterjas
Een goede, dikke winterjas is essentieel voor een reis naar Lapland. Een winterjas zorgt voor isolatie tegen de kou en beschermt je tegen wind en vocht. De beste winterjassen voor Lapland zijn water- en winddicht, hebben een goede isolatie (bijvoorbeeld dons of synthetische materialen) en zijn ademend.
Merken zoals Canada Goose, Fjällräven en The North Face staan bekend om hun hoogwaardige jassen die ideaal zijn voor extreme kou.
Zelf zijn we groot fan van de Expedition jassen van Fjällräven. Deze houden ons al jarenlang lekker warm op iedere koude bestemming. Het langere model (de rode jas op de foto’s) voelt bijna als een warme slaapzak om je lijf en is ideaal voor lange nachten onder het noorderlicht en wandelen in de kou. Als je wilt skiën, fietsen of een andere outdoor sport wilt beoefenen is een korter model wat praktischer.
Winteraccessoires
Het is belangrijk om je hoofd, handen en voeten warm en droog te houden. Als je koude of natte voeten hebt, is het moeilijk om nog op te warmen!
Waterdichte handschoenen: Kies voor gevoerde en waterdichte handschoenen. Het beste kun je dunne vingervormige handschoenen dragen als onderlaag, met daaroverheen dikke wanten. Wanten houden je handen sowieso warmer dan normale handschoenen.
Warme muts: Een muts die je oren bedekt is essentieel. Een wollen muts houdt je lekker warm.
Sjaal of nekwarmer (buff): Bescherm je nek en gezicht tegen de snijdende kou met een warme sjaal of buff. Een buff is praktischer, zeker wanneer je lagen draagt en je kunt hiermee je mond makkelijker bedekken als je het koud hebt.
Dikke sokken: Zorg voor dikke wollen sokken. Wollen sokken of hoge dikke ski-sokken zijn het beste.
Extra reservekleding
Neem altijd een extra paar handschoenen, sokken en muts mee. Droge kleren zijn je beste vriend tijdens koude avonturen.
Goede snowboots
Ga voor hoge snowboots die waterdicht zijn en een goede isolatie hebben, zodat je voeten warm blijven tijdens winterse activiteiten zoals wandelen in de sneeuw of het spotten van het noorderlicht. Zorg dat ze een goede grip hebben, want het kan glad zijn. Als je nog geen snowboots hebt kun je de iconische Sorel Caribou boots overwegen, deze zitten heerlijk en zijn speciaal gemaakt voor extreme koude bestemmingen. Ze gaan jarenlang mee!
Let er op dat je snowboots niet te strak zitten, je kun ze het beste een halve tot hele maat groter kopen, zodat je met dikke sokken aan nog wat ruimte overhoudt.
Als je wat slechter ter been bent of bang bent om uit te glijden kun je eventueel anti-slip zooltjes of crampons voor onder je zolen mee nemen.
Waterdichte wandelschoenen
Naast snowboots nemen wij standaard ook een paar normale wandelschoenen mee. Het is namelijk niet altijd nodig om zware, hoge snowboots te dragen en tijdens een activiteit binnen is het sowieso praktischer om gewone wandelschoenen te dragen.
Het beste kun je snowboots en wandelschoenen dragen met Gore-Tex bescherming. Mocht je nog geen goede schoenen hebben, beknibbel hier dan niet op! Koude voeten zijn namelijk killing als je de extreme kou in Lapland moet trotseren.
Heat packs
Heat packs zijn levensredders op extreem koude dagen. Je kunt ze in je wanten stoppen, in je jaszak doen (om af en toe je handen op te warmen) of onder je sokken plakken. Na veelvuldig testen zijn we tot de conclusie gekomen dat de heat packs van The Heat Company het beste zijn. De handwarmers en voetenwarmers blijven wel 8 uur lekker warm.
Wij nemen heat packs standaard mee en dragen ze vooral tijdens het spotten van het noorderlicht, wanneer je vaak toch lang buiten staat, of tijdens een sledetocht of sneeuwscooter safari. Tijdens dit soort activiteiten zit je namelijk vaak stil en je kunt niet even naar binnen om op te warmen.
Zwemkleding
In de Finse sauna’s is men vaak naakt, maar tijdens een excursie met andere toeristen kan het ook voorkomen dat iedereen badkleding draagt. Ook voor een duik in een wak of een bezoekje aan een publieke wellness, sauna of zwembad is het aan te raden om zwemkleding mee te nemen. Hoewel het niet echt nodig is, nemen we zelf ook altijd een dunne hamamdoek mee.
Zonnebril / Skibril
Ja, zelfs in de winter heb je een zonnebril nodig! De sneeuw reflecteert het licht en kan verblindend zijn, vooral op heldere dagen. Een zonnebril met UV-bescherming is belangrijk om je ogen te beschermen. Als je van plan bent om te gaan skiën of sneeuwscooteren, is een skibril handig. Dit beschermt je ogen tegen wind en opspattende sneeuw.
Maak gebruik van de thermopakken
Met deze paklijst voor Lapland ben je goed voorbereid op de ijzige kou in Lapland. Ter plekke bieden ze je tijdens een tour vaak nog speciale winteroveralls aan. Maak hier gebruik van!
Te vaak hebben we gezien, dat mensen eigenwijs zijn en de overalls links laten liggen, omdat ze het teveel gedoe vinden om deze aan te trekken. Tijdens de tour komen ze er dan toch achter dat dit geen overbodige luxe is en hebben ze spijt. Zonde, want het laatste wat je wilt is het te koud hebben om van een activiteit te kunnen genieten! Gebruik deze pakken dus altijd als een extra beschermingslaag.
Snacks en een thermosfles
Tijdens lange dagen buiten is het fijn om snacks bij de hand te hebben. Noten, chocolade of energierepen zijn perfect voor onderweg. Een thermosfles met warme drank, zoals thee of koffie, kan je ook helpen warm te blijven.
Waterdichte rugzak
Een rugzak van ongeveer 20-30 liter is handig voor dagtochten. Je kunt er je camera, een fles water, snacks en eventueel een extra kledinglaag in kwijt. Zorg ervoor dat hij waterdicht is of neem een regenhoes mee. Zelf gebruiken we altijd deze waterafstotende rugzakken van Decathlon.
Extra batterijen en powerbank
In de kou gaan batterijen sneller leeg, vooral die van je telefoon en camera. Draag deze daarom tegen je lijf aan zodat ze warm blijven. Neem ook een powerbank mee zodat je altijd genoeg energie hebt om je apparaten op te laden. Je kunt deze spullen eventueel samen met een heat pack in je tas of jaszak stoppen.
Camera’s en statief
Finland biedt prachtige winterlandschappen en het noorderlicht is iets wat iedereen wilt vastleggen. Neem voor het beste resultaat een goede camera mee (die je manueel kunt instellen) en vergeet niet een stevig statief mee te nemen voor het maken van lange sluitertijdopnames. Voor het vastleggen van activiteiten is een action camera, met verschillende bevestiging-mounts handig. Wij nemen daarnaast ook altijd een drone mee.
Bonus tip!
Mocht je voor je reis naar Lapland nog een stop in Helsinki maken, dan kun je overwegen nog even binnen te lopen bij de XXL Sports & Outdoor winkel in het centrum. Hier verkopen ze allerlei kwalitatieve outdoor spullen voor goede prijzen.
Ook in de grotere Finse supermarkten vind je regelmatig kwalitatieve thermokleding van merino wol, vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. In Finland behoren deze items namelijk tot de basics.
Omarm de kou en geniet
Een beetje kou hoort erbij, maar met deze inpaklijst ben je goed voorbereid op de extreme kou in Lapland. Of je nu gaat skiën, het noorderlicht wilt aanschouwen, of gewoon heerlijk wilt ontspannen in een sauna na een lange dag in de sneeuw.