Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 leuke feitjes over de schone lucht in Finland

Een van de beste dingen in Finland is onzichtbaar, overvloedig en volledig gratis. Haal diep adem en je wordt gevuld met een van de kostbaarste dingen op aarde: frisse lucht. Finland heeft de schoonste lucht ter wereld. En nee, dat is niet uit de lucht gegrepen – het is een bewezen feit. De schone lucht zorgt niet alleen goed voor de Finse natuur, maar heeft ook tal van gezondheidsvoordelen voor de mens, van meer geluk tot een goede nachtrust. Hieronder 9 leuke feitjes die je misschien nog niet wist over de schone lucht in Finland!

1. Finland heeft de schoonste lucht ter wereld

Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de luchtkwaliteit in Finland de beste ter wereld. Het niveau van zwevende deeltjes in Finland is gemiddeld 6 microgram per kubieke meter – het laagste niveau voor elk gemeten land. De informatie is afkomstig van metingen op 2500 locaties in bijna 100 verschillende landen tussen 2008 en 2016.

2. Meer dan 75% van Finland bestaat uit bomen

Finland heeft veel bomen. Héél veel. De bossen beslaan meer dan 75% van het landoppervlak van Finland. En wat doen bomen? Ze zorgen voor meer frisse lucht. Tijdens het fotosyntheseproces, de handeling van het omzetten van zonlicht in energie, produceren bomen overtollige zuurstof die vervolgens in de atmosfeer wordt afgegeven. Meer bomen = meer zuurstof. Er zijn meer dan 40 nationale parken in Finland, waarvan de nationale parken Lemmenjoki en Urho Kekkonen de grootste zijn. Mooie plekken voor een frisse boswandeling!

3. Baardmos laat zien dat de lucht schoon is

Baardmos is een vreemd soort mos wat aan bomen groeit. Je ziet ze vooral in Lapland als haren aan een boom hangen. Als je baardmos ziet groeien op oude bomen, haal dan diep adem: het is namelijk een teken dat de lucht schoon is. Baardmos en andere soorten korstmos zijn erg gevoelig voor luchtvervuiling, vooral voor zwaveldioxide, dus je vindt ze enkel in zuurstofrijke gebieden. Wanneer de lucht vervuild is kan baardmos namelijk niet groeien. Het is niet verwonderlijk dat er in Finland meer dan twintig soorten baardmos te vinden zijn zijn. Het bewijs dat de lucht in Finland écht heel schoon is.

4. Schone lucht zorgt voor gezond voedsel

Dankzij de schone lucht in Finland kun je veel wilde bessen rechtstreeks uit de struiken plukken en direct opeten (let wel op dat ze niet giftig zijn – vraag het een local als je het niet zeker weet). Deze lekkernijen groeien in het wild, gevoed door niet-verontreinigde grond, schone lucht en zoet water, waardoor ze extra vers en gezond zijn. Ze zijn voor iedereen beschikbaar om te eten, van chef-koks met Michelinsterren die seizoensgerechten serveren tot kinderen die hun handen blauw kleuren van het plukken van bosbessen. Als bezoeker ben je welkom om ze ook te plukken en de versheid zelf te proeven.

➞  Lees ook: Bessen plukken in Finland

5. Op een heldere dag kun je Zweden en Noorwegen zien

Sluit je ogen en fantaseer even dat je op de top van een arctische heuvel in Lapland staat. Wat zie je? Nou, met een beetje geluk kun je bijvoorbeeld vanaf de Salmivaara Fell in Kilpisjärvi de heuvels en bergen van drie landen bij elkaar zien: Finland, Zweden en Noorwegen. Omdat de lucht vrij is van smog en andere soorten luchtvervuiling, kan het zichtbereik bij droog weer oplopen tot 50 – 70 kilometer! Dat is mede de reden dat Finnen houden van hiken, er zijn namelijk zoveel mooie uitkijkpunten waar je na een wandeling kunt genieten van een schitterende vergezichten.

6. De schone lucht maakt je gelukkiger

Schone en vochtige lucht is goed voor je luchtwegen. In het Fins hebben ze zelfs een woord voor frisse lucht: happihyppely, wat letterlijk ‘zuurstofhoppen’ betekent. Maar schone lucht inademen wordt ook in verband gebracht met een zeker mate van geluk. Volgens studies uit China en Taiwan, die op sociale media geuite stemmingen tegen luchtvervuiling hebben gemeten, word je van een goede luchtkwaliteit écht gelukkiger.

7. Minder luchtvervuiling zorgt voor een betere nachtrust

In Finland zetten ouders baby’s en peuters buiten neer (in speciale slaapkasten) voor hun dutjes, zelfs bij temperaturen onder nul. En ja, de baby’s slapen beter en langer – goed nieuws voor ouders! Studies hebben bevestigd wat baby’s hebben ontdekt: mensen voelen zich beter na het slapen in schone lucht met een laag kooldioxidegehalte. Tijdens een nachtje kamperen in Finland kun je zelf de proef op de som nemen!

8. Op deze locatie vind je de schoonste lucht

N67°58.400′ E24°06.939′: dat zijn de coördinaten die je naar het exacte punt brengen waar de lucht het schoonste ter wereld is. Volgens de gegevens van de WHO wordt de schoonste lucht ter wereld gemeten in Pallas, Lapland. Daar registreert het meetstation Sammaltunturi de laagste aantallen luchtverontreinigende stoffen ter wereld. Van alle Finse steden is de schoonste lucht te vinden in Oulu.

9. Verleng je leven door een weekje Lapland

Een volwassen persoon ademt gemiddeld 11.000 liter lucht per dag in. Dat betekent dat je 77.000 liter zou inademen als je een week in Lapland zou zijn. Wat is een beter souvenir dan een long vol schone lucht?