Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Typisch Fins: 5 leuke weetjes over de Finnen

Voordat je een land bezoekt is het altijd goed om je even te verdiepen in de mensen en de cultuur. Hieronder hebben we daarom 5 leuke weetjes over de Finnen voor je verzameld.

1. De Finse Sauna

Finland is het land van de sauna’s. Met slechts 5.5 miljoen inwoners beschikt het land over meer dan drie miljoen sauna’s. De meeste Finnen hebben er zelfs een in hun eigen huis. Heerlijk in de (extreem koude) winters, maar net zo geliefd in de redelijk warme zomers. De Finnen houden van hete droge sauna’s en ze stoken de boel graag op naar 80 tot 110 °C. Een stuk heter dan wij Nederlanders vaak gewend zijn.

Het opgieten van water op de hete stenen noemen de Finnen ‘löyly’. Er zijn geen vaste regels voor hoe vaak je meer water op de steden mag gooien. Wanneer je zin hebt in een nieuwe golf van stoom, ga ervoor, maar houd rekening met de mensen om je heen en maak van de Finse sauna geen Turkse Hammam.

→ Lees ook: 5 tips voor een bezoekje aan de Finse sauna

2. Worstjes grillen in het bos

De meeste Finnen zijn echte outdoor mensen. Ze houden van hiken, langlaufen, fietsen en wintersport. Wat wil je ook met zoveel mooie natuur om je heen? Als Finnen gaan wandelen maken ze graag een kampvuur in het bos. Door het hele land vind je dan ook duizenden hide-outs waar je veilig vuur kunt maken. Vaak ligt er al hout of is er de mogelijkheid om hout te sprokkelen.

Zittend bij een kampvuur, genietend van de rust in het bos en met een warme kop koffie genieten de Finnen zo van hun vrije zondag. Vaak is dat met het gezin of met vrienden. Tijden de koffiepauze worden er ook vrijwel altijd worstjes gegrild die met mosterd en ketchup gegeten worden. De supermarkten liggen dan ook vol met pakken worsten in alle vormen en maten.

3. Bessen en paddenstoelen plukken

Dankzij de extra lange zomerdagen in juni staan ​​de Finse bossen in de zomer en vroege herfst vol met voedselrijke superfoods. Wilde bosbessen, cranberries, gele cantharellen en zelfs de felbegeerde ‘cloudberries’ zijn er te vinden. Vaak prijzig als je ze in de supermarkt wilt kopen. Het is een kort maar overvloedig groeiseizoen, dus er is genoeg voor iedereen.

Dankzij het allemansrecht ben je vrij om in de Finse bossen je eigen voedsel te plukken. De Finnen zijn er gek op, want die eten naar schatting maar liefst 8 kilo aan bessen per jaar! Ze beschikken zelfs over speciale hulpmiddelen (grote schepbakjes met een soort kam) waarmee ze over de grond kunnen strijken en zo meer bessen tegelijk kunnen plukken.

→ Lees ook: Zelf bessen plukken in de Finse bossen

4. Leven met de seizoenen

Finland strekt zich uit tot ver boven de poolcirkel en heeft te maken met extreme temperatuursverschillen in de winter en zomer. In de zomer leven de Finnen met het bijna eeuwigdurende daglicht van de zomerzon en de verrassend hoge temperaturen. De winters worden gekenmerkt door extreme temperaturen van -30 graden, met overdag slechts een klein beetje schemering. De periodes tussen deze twee belangrijke seizoenen zijn kort en intens. Daardoor hebben de Finnen geleerd om zich snel aan te passen aan de extreme seizoensverschillen.

In de lange koude winters kijken de Finnen reikhalzend uit naar de zomer, met de midzomernacht (eind juni) als absoluut hoogtepunt. Dit wordt zo belangrijk gevonden dat vrijwel het hele land de vijf of zes weken die volgen op de midzomernacht vrij neemt. Dan verhuizen de Finnen massaal naar hun vakantiehuizen op het platteland of ze brengen tijd door bij familie en vrienden.

Met de komst van de winter sluiten de Finnen hun zomerwoningen, slaan ze hun boten op, zetten ze de sneeuwbanden op hun auto’s en halen ze hun sneeuwschoenen weer uit de kelder. Ook de sauna’s worden dan weer iets vaker gebruikt.

5. Fazer chocolade en drop

Drop is iets typisch Nederlands. Of toch niet? Ook de supermarkten in Finland liggen er vol mee. En gek genoeg combineren ze drop vaak met chocolade, zoals in de welbekend Tupla Double Layer Liquorice repen. Het zijn een soort mars repen met een vulling van drop en ze zijn bijna overal verkrijgbaar.

Het bekendste Finse chocolademerk is Fazer. Ze maken chocoladerepen in alle smaken en maten. De supermarkten liggen er vol mee en niet alleen de Finnen, maar ook de toeristen zijn er gek op. In Helsinki vind je zelfs een aantal Fazer café’s waar je naast het proeven van de chocolade ook terecht kunt voor een goede kop koffie. Ook op de Finse luchthavens kun je Fazer chocolade kopen. Leuk als souvenir of om tijdens de vlucht nog even snel op te eten.