Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

6 x Winterse outdoor activiteiten in het Finse Merengebied

Terwijl de zomers groen en weelderig zijn, zijn de winters ijskoud, glinsterend en vol sneeuw. Voor de echte winterliefhebbers biedt het Finse merengebied prachtige uitzichten op heldere, ijzige meren, evenals stapels sneeuw voor wintersport. Met deze 5 outdoor avonturen haal je het meeste uit het winterseizoen in de Lakeland-regio van Finland.

Sneeuwschoenwandelen

Laat de stress achter je en trek een paar sneeuwschoenen aan. Er is geen betere manier om de Finse natuur te ontdekken. Tijdens een snow-shoe wandeling kun je helemaal in het moment opgaan en genieten van het serene winterlandschap. Wandel door de witte bossen van het Lakeland-gebied en geniet van de prachtige vergezichten.

Een van de mooiste uitkijkpunten vind je in National Park Koli, vlakbij het Break Sokos Hotel Koli. Dit geliefde ski-hotel beschikt over meerdere pistes (de oudste van Finland) en in het ernaast gelegen sportcentrum kun je een wintersportuitrusting huren of een sneeuwschoenwandeling met gids boeken. Na afloop kun je lekker opwarmen in de luxe wellness en vanuit je bed genieten van het uitzicht op de besneeuwde boomtoppen.

Schaatsen

Het Finse merengebied herbergt veel van de 188.000 meren van het land, waaronder de diamant uit de regio; Lake Saimaa. Dit meer van 4.400 vierkante kilometer biedt voldoende ruimte voor schaatsliefhebbers en het gebied is tussen januari en maart erg populair bij toerschaatsers. Terwijl de meeste Finnen de sport op jonge leeftijd leren, kan iedereen een paar schaatsen aantrekken en de buitenbanen uitproberen.

Om veilig te blijven, blijf je dicht bij de kust en volg je alle borden en veiligheidsvoorschriften. Plan ook genoeg tijd in voor snacks en warme chocolademelk! Onderweg zijn er genoeg rustplaatsen om te genieten van iets warms – of gewoon om te genieten van het prachtige winterlandschap. Bekijk de website van Visit Savonlinna voor de routes en voor meer informatie over het huren van schaatsen.

IJsvissen

De eenzaamheid, de stilte, het wachten op een vis… IJsvissen is een eeuwenoude Finse traditie. Ze gaan de bevroren meren op, boren een gat en gaan dan met een hapje of drankje urenlang wachten op een vis die hapt. Om deze traditionele buitenactiviteit te kunnen ervaren moet je warme kleding dragen. Trek thermowear aan en neem eventueel heat packs mee voor in je schoenen of zakken. Neem ook voldoende snacks mee en giet zoals de Finnen een alcoholische versnapering in een heupfles. Leun vervolgens achterover en ontspan. Hoewel het vangen van een vis geen must is, is het genieten van deze ervaring dat wel. Een dergelijke tour kun je boeken bij Best Lake Nature Adventures.

IJszwemmen

De Finnen zijn gek op hete sauna’s en een verfrissende plons in een meer. Zelfs in de winter schromen ze niet om het ijskoude water in te duiken. IJszwemmen in Finland is na een heet sauna bezoekje goed voor de doorbloeding, maar je moet wel voorzichtig zijn als je gezondheidsproblemen hebt, zoals astma of hartproblemen. Duik niet gelijk het ijskoude water in, maar laat je lichaam even een minuut of twee wennen aan het temperatuurverschil. Let bovendien goed op je ademhaling en blijf niet te lang in het water.

In de regio’s Savonlinna en Mikkeli vind je veel oude boerderijen die omgebouwd zijn tot accommodaties. Vaak bieden deze een Saimaa-ijszwemervaring aan. Vergezeld door een ervaren Finse ijszwemmer kun je dan ervaren hoe het is om een ijsbad te nemen.

Floaten

Voor een extreme winterse ervaring kun je in Savonlinna gaan ice floaten. Met een waterdicht pak aan (dan alles bedekt, behalve je gezicht) laat je jezelf vallen in de ijskoude Linnanvirta rivier voor het oude kasteel. Door het dikke warmtepak heb je niet veel bewegingsvrijheid, maar dat is ook niet nodig. Dankzij de stroming kabbel je rustig voort over het water. Het is een hele unieke en vaak ook rustgevende ervaring. Je kunt deze outdoor experience boeken bij LakelandGTE.

Langlaufen

Langlaufen is een soort nationale sport in Finland, omdat het een van de leukste en meest organische manieren is om de magie van de winter in je op te nemen. In de regio Lakeland zijn er duizenden kilometers goed onderhouden wandelpaden. De beste tijd om op de latten te gaan staan is in de maanden februari en maart, wanneer de lucht vaak blauw is en de zon begint te schijnen. De uitrusting voor een cross-country ski tour (zoals de Finnen het noemen) kun je huren bij DrakkarSport in Lappeenranta.

Dit artikel later (terug)lezen?

Geen tijd om dit artikel nu helemaal te lezen? Of wil je het opslaan voor je toekomstige reis naar Finland? Klik en bewaar het op Pinterest!